Under Broen er en research-blog for Maia Kahlke Lorentzen, Nana Gaardboe Dall og Katrine Thielke. Vi er i gang med et forskningsprojekt om brugeradfærd i debatter på sociale medier.
Vi beskæftiger os både med den konstruktive adfærd - det demokratifremmende - og med den ukonstruktive adfærd, der kaldes for trolling.

Kommentarsporets historie

Kommentarsporets historie

Joseph M. Reagles bog “Reading the comments” (print) er en (skræmmende) historiebog for kommentarspor siden internettets begyndelse.

Bogen kan være god læsning, hvis du ikke selv har været med fra begyndelsen, og undrer dig over, hvordan vi er kommet hertil. Reagle viser at fake news og trolling på ingen måde er et nyt fænomen og bogen indeholder en god og nødvendig sektion om problemerne med ratings og anmeldelser, som faktisk hænger godt sammen med trollingsektionen.

Jeg synes bogen er sjov og detaljeret, og den giver dejlige små historielektioner i mange af de ord, som vi for længst har vænnet os til, men glemt etymologien for. F.eks. ordet spam, der beskriver uvelkomne, off-topic beskeder (der dog ikke nødvendigvis er falske eller fabrikerede), som blev skabt som begreb af Monty Python. I deres sketch fra 1970 er spam (du kender det måske som Jakabov) inkluderet i alle retter på menuen, og eksemplificerer dermed hvordan gentagne uvelkomne indslag kan drive selv den mest tålmodige til vanvid.


Vi har glemt coolingstrategierne

Noget af det jeg bemærkede, da jeg læste den var, at der i “gamle dage” på internettet var langt flere cooling-strategier i effekt.

En cooling-strategi er det, at man indarbejder et lille benspænd for brugeren, inden de kan handle. Hvis man f.eks. vil tage et kviklån i dag, så er der indbygget en lovpligtig coolingstrategi, hvor man som låntager skal vente et vist antal timer, inden man endeligt bekræfter at man ønsker at optage lånet. Det betyder at man som bruger ikke kun låner mens man er i sine følelsers vold, men at man har muligheden for at den rationelle side af hjernen når at få lov at blande sig i beslutningen.

I 90’erne og 00’erne var det ikke ualmindeligt at blogs og fora havde større eller mindre coolingfunktioner indbygget. Det var naturligvis dels for at sikre sig mod spambotter, at man implementerede CAPTCHA-funktioner og godkendelsesprocedurer for kommentarer. Men det havde også den side-effekt at brugere kunne nå at tænke sig om en ekstra gang, inden deres kommentar blev publiceret.

Den funktion er nærmest ikke-eksisterende på sociale medier i dag, og det betyder, at indholdet online i dag er præget af langt mere affekt end tidligere.

Flere troldebegreber

Udover den historiske gennemgang af troldeadfærdens legeplads, kommentarsporet, fora og review-platformene, så tilføjer Reagle også et par fine begreber:

  • Trollplex: Et kompleks af troldeadfærd fra personer, der ikke kender hinanden, ikke normalt arbejder sammen og som bruger meget forskellige teknikker. Trollplex’et har dog et emne eller en person til fælles - og trollplex’et er det virvar af trolling, som man kan opleve som modtager, og som er uhyre svært at analysere med gængse modeller

  • Bashtag: Et hashtag, der er skabt til bashing, dvs udskamning

  • Depersonalization (vi kalder det normalt dehumanisering): Et skifte fra at forstå den man taler med som person, til at opfatte vedkommende som repræsentant for en gruppe eller en norm

  • Griefing: Kommer af “to give grief”, dvs. genere. Bruges i spilverdenen som en taktik, hvor man generer/troller folk i stedet for at spille spillet - og derved vinder, fordi man generer modstanderen så meget, at de ikke kan gennemføre

  • Bully-battle: Kamp mellem flere fronter, der alle bruger den samme mobbeadfærd

Hvordan føles det at blive hængt ud online?

Hvordan føles det at blive hængt ud online?